Oboje z mężem jesteśmy emerytami, dużo czasu spędzamy na działce. Przepis na tę smaczną babkę dostałam od sąsiadki. Zawsze robię dwie wersje: z boczkiem i bez – dla córki, któranie jada mięsa.
Składniki:
● 4 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
● 2 szklanki mąki
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 20 dag żółtego sera
● 4 jajka
● szklanka oleju
● cebula
● kilka plastrów wędzonego boczku
● masło do posmarowania formy
Babka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dokładnie roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
2.Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy plastry boczku, a następnie pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Komentarze