Babka z cukinii

4.36 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Oboje z mężem jesteśmy emerytami, dużo czasu spędzamy na działce. Przepis na tę smaczną babkę dostałam od sąsiadki. Zawsze robię dwie wersje: z boczkiem i bez – dla córki, któranie jada mięsa.

Składniki:

  • ● 4 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
    ● 2 szklanki mąki
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 4 jajka
    ● szklanka oleju
    ● cebula
    ● kilka plastrów wędzonego boczku
    ● masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.36 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z cukinii 1. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
  • Babka z cukinii 2. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy.
  • Babka z cukinii 3. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy plastry boczku, a następnie pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować