babka z jabłkami

4.5 (193 ocen)

  • 15 min

puszysta, bardzo szybko się robi :)

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1 budyń śmietankowy w proszku
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    2-3 jabłka

    polewa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła

    tortownica śr. 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w drobne kawałki.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i budyniem, na końcu wlać powoli olej, delikatnie wymieszać.
  • 3. Dodać pokrojone jabłka, wylać na tortownicę wysmarowaną lekko masłem.
  • 4. Piec 45 minut w 160-170 stopniach.
  • 5. Składniki polewy zagotować ( cały czas mieszać ), jak trochę ostygnie polać ciasto.

Porady

Polać polewą ( zrobiłam z podwójnej porcji ) albo posypać cukrem pudrem. Jak polewa za bardzo ostygnie to trzeba lekko podgrzać. Można dodać np. budyń czekoladowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować