Babka z karmelem

0 (0 ocen)

Przepyszna babeczka i nie tylko na świateczny stół.

Składniki:

  • 25 dag cukru
    100 ml mleka
    6 jajek
    18 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    40 dag mąki pszennej
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W malutkim rondelku stopić 5 dag cukru i lekko zrumienić, następnie dodać mleko i zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru który w momencie zetknięcia się z mlekiem stwardnieje, wystudzić.
    Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem w trakcie ucierania dodać 3 jajka i 3 żółtka, następnie małymi porcjami dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • babka z karmelem 2. Ciasto podzielić na pół do jednej części dodać mleko z karmelem i połowę ubitej piany z 3 białek, dokładnie wymieszać do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać, następnie dodać pozostałą pianę z białek i orzechy, wymieszać.
  • babka z karmelem 3. Ciastem wypełnić formę do babki, przemieszać widelcem i piec w temp. 175 st około 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu przed podaniem posypać sporą ilością cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

4.5 (181 ocen)

Pierniki z karmelem 2

To może cię zainteresować