Babka z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W malutkim rondelku stopić 5 dag cukru i lekko zrumienić, następnie dodać mleko i zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru który w momencie zetknięcia się z mlekiem stwardnieje, wystudzić.
Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem w trakcie ucierania dodać 3 jajka i 3 żółtka, następnie małymi porcjami dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto podzielić na pół do jednej części dodać mleko z karmelem i połowę ubitej piany z 3 białek, dokładnie wymieszać do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać, następnie dodać pozostałą pianę z białek i orzechy, wymieszać.
3.Ciastem wypełnić formę do babki, przemieszać widelcem i piec w temp. 175 st około 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu przed podaniem posypać sporą ilością cukru pudru.
Komentarze