babka z wódką

0 (0 ocen)

ciasto przypomina mi to które piekła moja babcia. W smaku podobne do babki piaskowej, chociaż nie jest tak puszyste i suche, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
    300 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny
    0,5 kostki masła
    4 całe duże jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 ml czystej wódki
    ekstrakt z wanilii


    lukier:
    5 kopiastych łyżek cukru pudru
    2 łyżki śmietany

Babka z wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę.
  • 2. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (forma na babke o średnicy 22 cm u góry) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
  • 3. śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy