Babka ziemniaczana

5 (164 ocen)

Jest to danie regionalne z Suwalszczyzny, skąd pochodzę.Babka jest najsmaczniejsza na drugi dzień, polana śmietaną, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    30 dag kiełbasy
    20 dag wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    2 cebule
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pół szkl.kaszy manny
    łyżka majeranku
    sól, pieprz
    szkl.śmietany 18%
    szczypiorek do dekoracji

Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełbasę i boczek pokrój w kostkę 1. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę z boczkiem 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z kiełbasą, na wytopionym tłuszczu zrumienić cebulę z czosnkiem.
  • potarkuj ziemniaki 3. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.(odlać sok, który puszczą).
  • połącz wszyskie składniki 4. Masę ziemniaczaną przełożyć do głębokiej miski.Dodać ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Wbić żółtka jaj, wsypać kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać ubitą pianę z białek, natkę i dokładnie wymieszać.
  • masę przelej do formy 5. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem okrągłej formy (26cm). Piec ok.1,5 godz. w temp.180 st.Upieczoną, gorącą, babkę kroić na porcje, polać śmietaną, przyozdobić szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować