Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli puszczą dużo soku, osączamy na sitku
2.Boczek kroimy w kostkę,obraną cebulę drobno siekamy czosnek przeciskamy przez praskę. Na podgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą. Połowę skwarków odkładamy,
resztę razem z tłuszczem wlewamy do masy ziemniaczanej.
3.Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy czosnek,
doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
4.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy
warstwa powinna mieć grubość ok. 5 cm. Pieczemy około
2 godzin, aż wierzch babki ładnie się zrumieni. Upieczoną
gorącą babkę kroimy na średnie porcje, posypujemy skwarkami
i polewamy śmietaną
Komentarze