Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przesłała Agnieszka Przygucka

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - wędzony boczek: 0.5 kilograma
    - jajka: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - śmietana 22 %: 1 szklanka
    - sól (do smaku według uznania): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku według uznania): 1 szczypta
    - tłuszcz do foremki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli puszczą dużo soku, osączamy na sitku
  • 2. Boczek kroimy w kostkę,obraną cebulę drobno siekamy czosnek przeciskamy przez praskę. Na podgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą. Połowę skwarków odkładamy,
    resztę razem z tłuszczem wlewamy do masy ziemniaczanej.
  • 3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy czosnek,
    doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
  • 4. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy
    warstwa powinna mieć grubość ok. 5 cm. Pieczemy około
    2 godzin, aż wierzch babki ładnie się zrumieni. Upieczoną
    gorącą babkę kroimy na średnie porcje, posypujemy skwarkami
    i polewamy śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować