Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną. Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana!
3 godz. 20 min
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
majeranek
sól, pieprz
Warstwa mięsna:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej.
2.Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana).
Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku.
3.Przygotować warstwę mięsną.
Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć.
4.Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części.
Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.
Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków.
Komentarze