Babka ziemniaczana z cukinią

4.51 (146 ocen)

W smaku przypomina placki ziemniaczane , pyszna , pachnąca i bardzo syta :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cukinia lub 2 małe
    4 pętka kiełbasy śląskiej
    1 duża cebula
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól cebulowa
    czosnek granulowany
    sól , pieprz

    kasza manna
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Babka ziemniaczana z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełbasa z cebulą 1. Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę . Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia.
  • tarte ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy wodę z ziemniaków.
  • warzywa 3. Cukinię ścieramy to miski z ziemniakami , mieszamy , odciskamy ponownie wytworzoną wodę.
  • na babkę 4. Dodajemy kiełbasę z cebulą ,jajko , mąkę i przyprawy - łączymy składniki.
  • przed pieczeniem 5. Przekładamy do formy na babkę
  • przed pieczeniem 6. Posypujemy obficie kaszą manną ( dzięki temu powstanie ładna skorupka , i babka będzie "stabilnie stała" )
  • babka 7. Pieczemy 50 min w 200 st.
  • 8. Wyjmujemy na talerz , kroimy w plastry

Porady

Jeśli nie mamy formy do babki możemy upiec w zwykłej blaszce do ciasta , keksu lub innej. Babka smakuje najlepiej na ciepło sama lub z ketchupem. Wyśmienicie smakuję odsmażona na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować