Babka ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę pracochłonne , ale bardzo pyszne i sycące danie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    200 g wędliny
    2 średnie cebule
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżka mąki pszennej
    zioła prowansalskie
    majeranek
    sól,
    pieprz,
    słodka czerwona papryka
    smalec
    bułka tarta
    utarty żółty ser
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Babka ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24iqa6s 1. Boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż cebula zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki obieramy, płuczemy, odsączamy z wody i trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsączamy z nadmiaru wody, następnie dodaemyj jajka, mąki, przyprawy i podsmażony boczek, kiełbaskę z cebulą. Całość dokładnie mieszamy – masę przekładamy do formy na babkę wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką
    Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1 godziny. 5 minut przed upływem czasu wierzch babki [psy[ujemy utartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 5 minut

Porady

Babka doskonale smakuje z sosem czosnkowym, wystarczy zmieszać pół szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sół, pieprz i zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować