Babka adwokatowo - kakaowa z nutą kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka oddzielić od żółtek.Masło roztopić w rondelku, przestudzić. żółtka utrzeć z cukrem (20 dag) do białości. Następnie stróżką wlewać masło i delikatnie mieszać mikserem Dodawać po łyżce mąki. Białka ubić na sztywno , dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką drewniana. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
2.Do większej części dodać likier i delikatnie wymieszać.
3.Do zaparzonej kawy dodać kakao oraz 2 łyżki cukru, wymieszać na jednolita masę. Powoli dodawać do mniejszej części ciasta.
4.Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wykładać na przemian tworząc warstwy.
5.Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - do suchego patyczka.
Komentarze