BABKA ADWOKATOWO - KAKAOWA Z NUTĄ KAWY

0 (0 ocen)

Aromatyczna i wilgotna babka w dwóch kolorach, to ciasto które szybko się robi i najlepiej smakuje z popołudniową kawą:)

Składniki:

  • 25 dag mąki
    20 dag masła
    20 dag cukru
    5 jajek
    100 ml likieru "Adwokat"
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki zaparzonej kawy
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    cukier do posypania
    tłuszcz do formy

    Forma: na babkę lub keksówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka adwokatowo - kakaowa z nutą kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka oddzielić od żółtek.Masło roztopić w rondelku, przestudzić. żółtka utrzeć z cukrem (20 dag) do białości. Następnie stróżką wlewać masło i delikatnie mieszać mikserem Dodawać po łyżce mąki. Białka ubić na sztywno , dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką drewniana. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
  • 2. Do większej części dodać likier i delikatnie wymieszać.
  • 3. Do zaparzonej kawy dodać kakao oraz 2 łyżki cukru, wymieszać na jednolita masę. Powoli dodawać do mniejszej części ciasta.
  • image-2bmm086 4. Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wykładać na przemian tworząc warstwy.
  • image-1qj4ehq 5. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować