Babka biszkoptowa z majonezem

0 (0 ocen)

Delikatna i puszysta babka z dodatkiem majonezu, aromatyzowana skórką i sokiem z pomarańczy. Można ją przygotować na święta wielkanocne lub na co dzień.

Składniki:


  • 5 jajek
    1 szkl cukru
    3 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża)
    5 łyżek majonez kielecki
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól szczypta
    Lukier
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki mleka
    około 0,5 szkl cukru pudru
    żółty barwnik*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Majonez

Babka biszkoptowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem.
    Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.
    *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować