Delikatna i puszysta babka z dodatkiem majonezu, aromatyzowana skórką i sokiem z pomarańczy. Można ją przygotować na święta wielkanocne lub na co dzień.
Składniki:
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża)
5 łyżek majonez kielecki
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól szczypta
Lukier
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mleka
około 0,5 szkl cukru pudru
żółty barwnik*
Babka biszkoptowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.
*W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy.
Komentarze