Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chciałabym podzielić się przepisem na babkę z makiem. Pyszna wyszła, naprawdę, mięciutka, leciutka, rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    200 g masła
    szklanka cukru
    1, 5 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki maku
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    cukier puder

Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka w formie 1. Mak sparzyć, odcisnąć. W misce ucierać masło z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, potem olejek, sok z cytryny, mak, skórkę pomarańczową.
    Ubić pianę z białek na sztywno. Wymieszać z masą. Wylać do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. i piec 45 minut.
  • babka z cukrem 2. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy