Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło na malutkim ogniu rozpuścić w małym garnku lub rondlu .
2.Na tarce o malutkich oczkach zetrzeć skurkę z cytryny .
3.Białka oddzielić od żółtek .
4.Do żółtek dodać cukier . ( ma być gęste)
5.Do żółtek dodać masło , mąke , proszek do pieczenia , otartą skórkę z cytryny i miksować na gładką masę.
6.Z białek ubić pianę i dodać ją , powoli mieszając do ciasta.
7.Foremka : ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy), ale można też w takiej bez komina np. o średnicy ok 24 cm, ( ciasto wyjdzie niskie, ale mój Tata tak robi i jest pycha.)
Posmarować formę dokładnie masłem. Wlać ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 minut. (Jeśli robicie w innej foremce to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”. Czyli wbijam patyczek w ciasto i jak po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta) to gotowe.)
8.Po upieczeniu wycisnąć sok z cytryny i zmieszać z cukrem pudrem .
9.Po ostygnięciu wyjąć z foremki i posmarować lukrem ( przysycha szybko więc od razu można pokroić ) SMACZNEGO!!!
Porady
Polecam również do ciasta dolać kieliszek naparu z mięty lub olejek cytrynowy.
Komentarze