Babka Cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ta potrawa jest dla mnie szczególna , gdyż kiedy je upiekłem pierwszy raz miałem niespełna 12 lat i jest to moje pierwsze upieczone ciasto.

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto :

    250 g mąki
    250 g cukru
    200 g masła roslinnego
    4 jajka
    skórka otarta z 1 cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier:
    szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło na malutkim ogniu rozpuścić w małym garnku lub rondlu .
  • 2. Na tarce o malutkich oczkach zetrzeć skurkę z cytryny .
  • 3. Białka oddzielić od żółtek .
  • 4. Do żółtek dodać cukier . ( ma być gęste)
  • 5. Do żółtek dodać masło , mąke , proszek do pieczenia , otartą skórkę z cytryny i miksować na gładką masę.
  • 6. Z białek ubić pianę i dodać ją , powoli mieszając do ciasta.
  • 7. Foremka : ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy), ale można też w takiej bez komina np. o średnicy ok 24 cm, ( ciasto wyjdzie niskie, ale mój Tata tak robi i jest pycha.)

    Posmarować formę dokładnie masłem. Wlać ciasto.

    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 minut. (Jeśli robicie w innej foremce to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”. Czyli wbijam patyczek w ciasto i jak po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta) to gotowe.)
  • 8. Po upieczeniu wycisnąć sok z cytryny i zmieszać z cukrem pudrem .
  • 9. Po ostygnięciu wyjąć z foremki i posmarować lukrem ( przysycha szybko więc od razu można pokroić ) SMACZNEGO!!!

Porady

Polecam również do ciasta dolać kieliszek naparu z mięty lub olejek cytrynowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować