Babka cytrynowa dla babki i dziadka

4.5 (170 ocen)

  • 25 min

Super puszyste ciasto,wspaniała uczta dla dwojga. Wyśmienity dodatek do kawy i herbaty

  • 25 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sok i skórka z 1 cytryny
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy
    1 budyń czekoladowy na 1/2 l mleka
    1/2 l mleka do budyniu + 2 łyżki cukru
    2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki orzechów włoskich mielonych
    tłuszcz do formy
    tortownica o średnicy 25 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa dla babki i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka cytrynowa 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie. Sok z cytryny wymieszać z olejem dodać do ciasta, wymieszać robotem na niskich obrotach. Wcześniej ugotować budyń według przepsu, lekko przestudzić. Tortownicę natłuścić, bułką i orzechami wysypać dno, wylać budyń a następnie gotowe ciasto. Piec w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni.
  • Babka cytrynowa 2. Ciasto po upieczeniu posypać grubo cukrem pudrem. Można polać polewą czekoladową.

Porady

Zamiast budyniu na spód można dodać suszone śliwki nasączone rumem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować