Super puszyste ciasto,wspaniała uczta dla dwojga. Wyśmienity dodatek do kawy i herbaty
25 min
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 budyń czekoladowy na 1/2 l mleka
1/2 l mleka do budyniu + 2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki orzechów włoskich mielonych
tłuszcz do formy
tortownica o średnicy 25 cm
Babka cytrynowa dla babki i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie. Sok z cytryny wymieszać z olejem dodać do ciasta, wymieszać robotem na niskich obrotach. Wcześniej ugotować budyń według przepsu, lekko przestudzić. Tortownicę natłuścić, bułką i orzechami wysypać dno, wylać budyń a następnie gotowe ciasto. Piec w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni.
2.Ciasto po upieczeniu posypać grubo cukrem pudrem. Można polać polewą czekoladową.
Porady
Zamiast budyniu na spód można dodać suszone śliwki nasączone rumem.
Komentarze