babka cytrynowa na śmietanie

4.47 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na dużą foremkę z kominkiem (2,5 l)

    6 jajek
    225 g masła
    3 szklanki mąki pszennej
    1 i 3/4 szklanki cukru
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
    sok i skórka z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki wrzątku
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę oraz sok z cytryny
  • 2. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut.
  • 3. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować