Babka cytrynowa z makiem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto przepyszne, rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny

    2 szklanki mąki

    6 jajek

    1,5 szklanki cukru

    cukier wanilinowy

    6 łyżek oleju

    2 kisiele cytrynowe

    1/2 szklanki maku

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    sok z pół cytryny

    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa z makiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Miksując, dodawać po jednym jajku i wlać olej. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do czystej miski odłożyć 1/3 przygotowanego ciasta i wymieszać z makiem. Do pozostałego ciasta dodać kisiel cytrynowy i sok z pół cytryny. Do dużej foremki lub dwóch różnych wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką, nałożyć ciasto cytrynowe, a następnie ciasto makowe. Można wymieszać lekko widelcem, aby podczas pieczenia powstały fantazyjne wzory. Ja wzięłam jedną średnią i jedną małą formę. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanego do temperatury 195 stopni. Ostudzić polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować