Babka cytrynowa z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszna,wilgotna babka wielkanocna o smaku cytrynowym z dodatkiem maku i śliwek suszonych.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    6 łyżek oleju
    2 kisiele cytrynowe
    1/2 szkl.maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10-15 sztuk śliwek suszonych
    lukier żółty ,zielona cukrowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kisiele

Babka cytrynowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch,miksując dodawać po 1 jajku.Następnie miksując wlewać olej.Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszaj.Odłóż 1/3 ciasta i dodaj mak,wymieszaj.Do większej części odłożonego ciasta dodaj dodaj kisiele i wymieszaj.Do sporej formy(lub 2 średnich)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą nałóż cytrynowe ciasto,w ciasto powciskaj suszone śliwki,na ciasto cytrynowe wylej ciasto z makiem.Piecz ok.50-60min. w piekarniku nagrzanym do ok.180-190 stopni.,aż wbity patyczek będzie suchy.Po ostudzeniu polej lukrem i ozdób cukrową posypką.

Porady

Składniki babki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel cytrynowy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować