Babka czekoladowa z nutką pomarańczy

4.5 (148 ocen)

  • Łatwy

na niedzielne popołudnie, do herbaty lub kawy i na okoliczność niespodziewanych gości :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - cukier: 160 gramów
    - masło: 150 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - sok z pomarańczy: 2 łyżki
    - skórka starta z pomarańczy: 1 sztuka
    - kakao: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka czekoladowa z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mikserze rozetrzeć masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodać jajka i dalej miksować. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać soku pomarańczowego. Ciasto rozdzielić na dwie części.
  • 2. Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Do jednej części ciasta dodać kakao i ostudzoną czekoladę. Wymieszać.
    Do przygotowanej formy - keksówki wykładać ciasto łyżką, na przemian by osiągnąć efekt marmurka.
  • 3. Piec około 45 minut najpierw w chłodniejszym piekarniku by ciasto podrosło, potem w temperaturze 180°C, sprawdzić patyczkiem - po upieczeniu powinien być suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

3.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
a

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka czekoladowa

To może cię zainteresować