Babka czekoladowo- wiśniowo- rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie zalać rumem i odstawić . Masło utrzeć z cukrem , wanilią i solą na puszystą masę , ucierając dodawać po jednym jajku . Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masła Ciasto podzielić na dwie części , do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao , wymieszać . Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą , wylać ciasto z wiśniami , na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe . Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
Komentarze