Jedno z moich pierwszych, samodzielnych wypieków :D Robiłam ją kilka lat temu, ale dokładnie pamiętam jej smak. Mocno czekoladowa i orzechowa, udekorowana lukrem i posypana posiekanymi orzechami. Pycha, polecam!
Składniki:
125g. miękkiego masła
¾ szkl. cukru
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru w temperaturze pokojowej
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich
Babka czekoladowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać cukier, miksować, dodać jajka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypywać przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę i zmielone orzechy na przemian z jogurtem/kefirem. Za każdym razem delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
2.Małą formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (używam formy do babki, ale tej płaskiej!) Masę przelać do formy, piec w 150 st.C około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
3.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru ( w razie potrzeby dodać więcej soku, lub cukru pudru) Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami. Smacznego!
Komentarze