Babka czekoladowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- w szczególności jajka! Masło stopić w garnuszku. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i cały czas mieszając, podgrzewać na małym, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
2.Białka oddzielić od żółtek. Te drugie ubić z cukrem do puszystości. Gdy masa zwiększy swoją objętość wlać do niej ostudzoną czekoladową mieszankę i wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie bardzo delikatnie wmieszać je do czekoladowego ciasta.
3.Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem o górnej średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Warto jednak po ok. 45 minutach sprawdzić stan wypieczenia...moja babka po 50 minutach była gotowa :) Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i formy. Przenieść na kratkę do studzenia.
4.W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: Masełko stopić w garnuszku, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz 1-2 łyżki mleka. Cały czas mieszając podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gęsta, błyszcząca polewa.
Komentarze