Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże - zaczyn: Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, dodaj mąkę,cukier i wymieszaj do rozpuszczenia składników. Pozostaw do wyrośnięcia.
2.Odważ mąkę i przesiej do miski.
3.Do miski wsyp sól, mąkę, cukier, jajka, mleko i ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże.
4.Delikatnie napowietrzamy składniki łącząc je ze sobą. Wyrabiamy na gładką masę. jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosyp troszkę mąki.
5.Ciasto drożdżowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawiamy na ok.1 godzinę do wyrośnięcia przykrywając ręcznikiem.
6.Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50-60 minut w około 160- 180st. Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długą wykałaczką.
7.Jeżeli widać,że ciasto po wyjęciu odchodzi od formy to można od razu wyjąć.
8.Po wyjęciu i wystudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Porady
Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce lub bakalie.
Komentarze