Babka drożdżowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka i połowy cukru zrobić rozczyn. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z resztą cukru i z cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do miski, połączyć wszystkie składniki i wyrobić cisto do pokazania się pęcherzyków powietrza. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
2.Mak sparzyć i dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mak i resztę składników (bez białka) i przesmażyć. Schłodzić. Białko ubić, dodać do maku i wymieszać.
3.Ciasto podzielić na dwa. Z jednej części uformować prostokąt na stolnicy posypanej mąka,rozłożyć mak.Z reszty ciasta uformować drugi prostokąt i położyć na maku. Bakalie posiekać, posypać na drugie ciasto. Zwinąć jak roladę i włożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
4.Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić patyczkiem.
Babkę polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze