Babka drożdżowa na bogato

0 (0 ocen)

Pyszna babka z makiem i bakaliami, bardzo błyszcząca. Może być ozdobą na świątecznym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    4 żółtka
    3/4 szkl mleka
    4 dkg drożdży
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
    szczypta soli

    Mak:
    1/2 szkl maku
    1 łyżka masła
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka miodu
    3 łyżki cukru
    1 białko
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Bakalie po 1 łyżce:
    orzechy
    rodzynki
    morele
    migdały

    Forma 27 cm natłuszczona i wysypana tartą bułką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka drożdżowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka i połowy cukru zrobić rozczyn. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z resztą cukru i z cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do miski, połączyć wszystkie składniki i wyrobić cisto do pokazania się pęcherzyków powietrza. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mak sparzyć i dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać mak i resztę składników (bez białka) i przesmażyć. Schłodzić. Białko ubić, dodać do maku i wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na dwa. Z jednej części uformować prostokąt na stolnicy posypanej mąka,rozłożyć mak.Z reszty ciasta uformować drugi prostokąt i położyć na maku. Bakalie posiekać, posypać na drugie ciasto. Zwinąć jak roladę i włożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
  • 4. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić patyczkiem.
    Babkę polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować