Pyszna,a do przygotowania tego wypieku potrzebujemy zaledwie kilku niedrogich składników,najlepiej smakuje z jeszcze ciepła z kubeczkiem mleka lub gorącego kakao.
60 min
Składniki:
700 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
230 g cukru kryształu
50 g świeżych drożdży
3 jajka
120 g masła
łyżka cukru waniliowego
dżem truskawkowy
ponadto:
masło i cukier do wysypania formy
żółtko
3 łyżki mleka
cukier puder
Babka drożdżowa z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do dużej miski,zrobić dołek i wlać około 100 ml ciepłego mleka,posłodzić3 łyżkami cukru,wkruszyć drożdże,delikatnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
2.Po tym czasie wbić jajka,dosypać resztę cukru,wlać pozostałe mleko,stopione i ostudzone masło i cukier waniliowy.
Wyrobić ciasto,a gdy zacznie odchodzić od łyżki,przykryć i odstawić na pół godziny.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na cztery części,każdą rozwałkować na prostokąt ,prostokąty posmarować dżemem (według uznania) delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.
4.Formę na babkę z kominkiem 30 cm wysmarować masłem,obsypać cukrem(cukier spowoduje że na babce powstanie chrupiąca skorupka) i wkładać do niej kawałki drożdżowego ciasta-układając je dość ciasno jeden obok drugiego.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta i ponownie odstawić na 10 minut.
Piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut,po upieczeniu od razu wyjąć z formy.Posypać cukrem pudrem.
Komentarze