Babka drożdżowa z dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna,a do przygotowania tego wypieku potrzebujemy zaledwie kilku niedrogich składników,najlepiej smakuje z jeszcze ciepła z kubeczkiem mleka lub gorącego kakao.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    350 ml ciepłego mleka
    230 g cukru kryształu
    50 g świeżych drożdży
    3 jajka
    120 g masła
    łyżka cukru waniliowego
    dżem truskawkowy
    ponadto:
    masło i cukier do wysypania formy
    żółtko
    3 łyżki mleka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski,zrobić dołek i wlać około 100 ml ciepłego mleka,posłodzić3 łyżkami cukru,wkruszyć drożdże,delikatnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • 2. Po tym czasie wbić jajka,dosypać resztę cukru,wlać pozostałe mleko,stopione i ostudzone masło i cukier waniliowy.
    Wyrobić ciasto,a gdy zacznie odchodzić od łyżki,przykryć i odstawić na pół godziny.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na cztery części,każdą rozwałkować na prostokąt ,prostokąty posmarować dżemem (według uznania) delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki.
  • 4. Formę na babkę z kominkiem 30 cm wysmarować masłem,obsypać cukrem(cukier spowoduje że na babce powstanie chrupiąca skorupka) i wkładać do niej kawałki drożdżowego ciasta-układając je dość ciasno jeden obok drugiego.
    Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta i ponownie odstawić na 10 minut.
    Piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut,po upieczeniu od razu wyjąć z formy.Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować