Babka drożdżowa z migdałami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mega migdałowa babka drożdżowa.

  • 3 godz.

Składniki:


  • 500 g mąki
    szklanka mleka
    40 g drożdży
    100 g cukru
    4 żółtka
    2 białka
    80 g masła
    olejek migdałowy
    50 g rodzynek
    20 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g migdałów
    25 ml spirytusu
    1,2 g szafranu
    sól
    Dodatkowo:
    masło i mąka do formy

Babka drożdżowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.
    Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem.
    Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę.
    Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.

Komentarze

Podobne przepisy