Babka drożdżowa z papają

0 (0 ocen)

Papaję można zastąpić rodzynkami, ale tak jest inaczej i pysznie :)

Składniki:

  • 5 żółtek
    10 dag cukru
    40 dag mąki pszennej
    8 dag masła
    5 dag drożdży
    280 ml mleka
    skórka z 1 cytryny
    10 dag kandyzowanej papaji
    50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa z papają - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka drożdżowa z papają 1. Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby owoce dobrze nasiąkły spirytusem.
    Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło. Ciasto wyrabiać przy pomocy robota lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne.
  • babka drożdżowa z papają 2. Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie przełożyć ciasto drożdżowe i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • babka drożdżowa z papają 3.
    Piec w temp. 180st około 45 minut
    po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować