Aromatyczna babka dyniowa z orzechami włoskimi. Gdy za oknem pada deszcz, kawałek babki z kubkiem parującej kawy pomaga dotrwać do końca dnia...
1 godz. 10 min
Składniki:
500 g dyni piżmowej (można użyć innej)
220 g masła
200 g cukru trzcinowego
5 jajek
400 g mąki
12 g proszku do pieczenia
100 g posiekanych orzechów włoskich
lukier
Babka dyniowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieram, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię przekładamy na durszlak, żeby ociekła z wody, a następnie rozdrabniamy ją blenderem na gładkie puree. Masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz puree dyniowe. Na końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Ciasto przelewamy do formy. Użyłam silikonowej formy na babkę (z kominem) o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm. Jeśli użyjecie blaszanej formy, to nie zapomnijcie jej wysmarować masłem lub margaryną i dokładnie wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Komentarze