Babka gotowana

4.48 (153 ocen)

  • 15 min

Robiona po raz pierwszy. Od pieczonych babek różni się głównie tym, że jest lekko wilgotna. Pycha !

  • 15 min

Składniki:

  • 4-5 jaj
    1 kostka stopionej margaryny
    1,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy/pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę.
  • 2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.
  • 3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tarta formy do gotowania babki. Zamknąć i wstawić do gotującej się wody, zanurzając do ok. 2/3 wysokości. Gotować przez 1h i 15 min na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować