BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W oryginale babka grysikowa ma niezliczoną ilością bakalii. Pochodzi jeszcze z czasów Anny Jagiellonki, na dodatek był to jej ulubiony deser, który kazała przyrządzać sobie zawsze, nawet jeśli do wyboru miała wyrafinowane desery. Postanowiłam stworzyć własną wersję tej babki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • babka:
    3 jajka
    szklanka grysiku (kaszy mannej)
    1/2 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki mleka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego

    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

    konfitura:
    500g wydrylowanych dojrzałych wiśni
    szklanka cukru żelującego 2:1
    ewentualnie cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka grysikowa z konfiturą wiśniową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut,
    w ciągu których przygotowuję babkę.
  • 2. ajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam
    miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze
    do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą nieco swoją objętość.
    Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia,
    po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik.
    Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące.
  • 3. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem
    i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
    Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut.
  • 4. W tym czasie zagotowuję mleko z cukrem waniliowym. Zalewam całością mleka
    upieczone ciasto i ponownie wkładam do pieca. Piekę w tej samej temperaturze
    do momentu, aż cały płyn nie zostanie wchłonięty.
  • 5. Ważne, aby ilość płynu nie została zmniejszona.
    Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie.
  • 6. Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,
    więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany,
    a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką.

Porady

Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło. Składniki na keksówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować