Babka jajeczna

4.5 (186 ocen)

Bardzo smaczna przygotowana z prostych składników które zawsze mamy po ręką,najlepiej smakuje jeszcze ciepła,świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie.

Składniki:

  • na ciasto:
    220 g mąki pszennej
    4 jajka
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ponadto:
    4 jajka ugotowane na twardo
    200 g tartego żółtego sera
    1 pęczek szczypiorku
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Przystawki

Babka jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski,dodać sól i ubić przy pomocy miksera na puszystą pianę i nadal ubijać dodając stopniowo olej.
    Następnie kolejno porcjami dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać starty ser,posiekany szczypiorek i ugotowane, pokrojone w kostkę jajka,wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
    Mała foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
    Gotowe ciasto przełożyć do niej i piec w temperaturze 180 *C przez około 40 minut.
    Po przestudzeniu wierzch posypać kiełkami rzodkiewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.02 (620 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować