Babka kajmakowa z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    3 łyżki domowego cukru waniliowego
    sok z 1/2 cytryny
    300 g gotowej masy kajmakowej
    100 g masła
    180 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    100 g masy kajmakowej
    4 łyżki mleka

    płatki migdałów do posypania
    migdały w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Kajmak

Babka kajmakowa z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką.
    Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

    Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować