Babka karmelowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka o karmelowym smaku z chrupiącymi orzechami.

Składniki:

  • CIASTO:
    * 200g brązowego cukru
    * 250ml śmietanki 30%
    * 200g masła
    * 3 jajka
    * 250g mąki tortowej
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * garść orzechów laskowych w karmelu

    LUKIER:
    * 1szkl. cukru pudru
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 2 łyżki wrzątku

    * orzechy laskowe w karmelu do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Jajko

Babka karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuścić w rondlu. Do rozpuszczonego bardzo powoli wlać śmietankę i (cierpliwie) mieszać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozpuścić. Przestudzić.
  • 2. Przestudzoną masę zacząć ubijać mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku.
  • 3. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać.
  • 4. Formę na babkę* wysmarować dokładnie olejem, wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec 40-45 minut w temperaturze 180st. Babkę wystudzić w formie.
  • 5. Utrzeć lukier, polać nim babkę i udekorować orzechami.
  • 6. * Forma na babkę bez komina, średnica dna - 11cm, średnica góry formy - 23cm, wysokość - 11cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Masło Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować