Babka karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier rozpuścić w rondlu. Do rozpuszczonego bardzo powoli wlać śmietankę i (cierpliwie) mieszać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozpuścić. Przestudzić.
2.Przestudzoną masę zacząć ubijać mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku.
3.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać.
4.Formę na babkę* wysmarować dokładnie olejem, wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec 40-45 minut w temperaturze 180st. Babkę wystudzić w formie.
5.Utrzeć lukier, polać nim babkę i udekorować orzechami.
6.* Forma na babkę bez komina, średnica dna - 11cm, średnica góry formy - 23cm, wysokość - 11cm.
Komentarze