Babka kawowa

0 (0 ocen)

U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    200 g rozpuszczonego masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka

To może cię zainteresować