Babka keksowa

0 (0 ocen)

Smaczna i efektowna babka keksowa,jest wilgotna i smaczna.Zawsze piekłam keks ale tym razem postanowiłam upiec w formie babki.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej

    250 gram miękkiego masła

    250 gram cukru

    5 jajek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    300 gram mieszanki keksowej

    50 ml. rumu

    Lukier:

    150 gram cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    kandyzowana skórka pomarańczowa

    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Babki Desery

Babka keksowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.Na końcu dodajemy mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować