babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

babka jest pyszna, wilgotna, szybko znika z talerza............SMACZNEGO!!!

Składniki:


  • jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości na dużych obrotach
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać olej i mikserem połączyć składniki nie za długo
  • etap 3. dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto
  • etap 4. keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne
  • etap 5. do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować