Babka krówkowa

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Babka nie tylko wielkanocna czyli coś słodkiego do popołudniowej kawusi. Z ajerkoniakiem i krówkami.

  • 60 min

Składniki:

  • • 200 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki
    • 5 jajek
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki ajerkoniaku
    • 100 g krówek
    • masa kajmakowa - mała puszka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Krówki

Babka krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką.
    • Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta.
    • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając.
    • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką.
    • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia.
    • Piec 40 minut w 180 st.C.
    • Po wyjęciu babki z formy i lekkim przestudzeniu polać gotową masą kajmakową uprzednio podgrzaną.

Porady

Jeśli wymieszacie krówki z ciastem to za bardzo opadną na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ajerkoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować