Babka krówkowa

0 (0 ocen)

Na Wielkanoc musi być babka i to nie jedna. Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu ale ja już dzisiaj chcę Wam polecić babkę z dodatkiem masy krówkowej o smaku orzechowym. Babka jest bardzo puszysta o ciekawym smaku. Można ją polać lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego.

Składniki:


  • 4 jajka
    1/4 szkl cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
    3/4 szkl oleju
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Lukier
    1 białko
    1 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier umieścić w misie miksera i miksować do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta(jak biszkopt). Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i po około 10-15 minutach babkę wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Zimną babkę polukrować.
    Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko dodać białko i zmiksować na białą i gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dosypać cukru pudru i ponownie zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować