Babka łaciata w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć do białości,dodać 25 dkg cukru,żółtka,cukier waniliowy,mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia,mleko i w końcu pianę ubitą z białek.Rozdzielić ciasto na połowę ,przy czym jedna część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy na przemian.Piec 60-80 minut.
Polewa czekoladowa:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać.
Następnie polewamy polewą na upieczoną babkę.
Komentarze