Babka jest pyszna! Zachęcam do zrobienia choćby z ciekawości. Tutaj naprawdę nie wyczuwa się majonezu, a dodatkowo nie trzeba dodawać jajek ani tłuszczu.
50 min
Składniki:
Foremka keksówka długości 20 cm
2/3 szkl. mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szkl. majonezu
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku
2/3 szkl. cukru
Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175°C.
Mąkę z proszkiem i cukrem wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce wymieszać trzepaczką lub mątewką majonez z wanilią i mlekiem tak, aby grudki majonezu były jak najmniejsze. Wsypać zawartość drugiej miski - mąkę wymieszaną z cukrem i wymieszać trzepaczką tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą.
Gotową masę przelać do foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Komentarze