babka majonezowa / baba z majonezem

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Babka ta pojawia się co roku, na naszym świątecznym stole, od ładnych paru lat. Jest prosta w wykonaniu i do tego dobrze smakuje. Mina gości, kiedy dowiadują się, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 3 łyżki majonezu
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka majonezowa / baba z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę.
  • 2. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka".
  • 3. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą.

Porady

* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką ** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować