Babka majonezowa waniliowo -kakaowa

4.48 (205 ocen)

Puszysta i delikatna. Zawsze się udaje i co ważne nikt nie zorientuje się, że jest upieczona z dodatkiem majonezu.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru waniliowego domowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 czubate łyżki majonezu
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery Majonez

Babka majonezowa waniliowo -kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Następnie, cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec mieszamy z majonezem na najmniejszych obrotach. 2/3 ciasta przelewamy do formy na babkę. Resztę mieszamy z kakao. Wylewamy na środek jasnego ciasta, lekko przemieszać widelcem. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st. na ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować