Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180).
2.Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę.
3.Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta.
4.Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam.
5.Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.
6.Do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta.
7.Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.
Komentarze