Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem

4.89 (152 ocen)

Pyszna, wilgotna babka, która posmakowała całej rodzinie

Składniki:

  • 4 jajka rozmiar L
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    1,5 łyżki kakao
    220 ml majonezu (niepełna szklanka)
    tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem
Wystaw ocenę:

4.89 (152 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Majonez

Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180).
  • Majonez dodany do masy żółtkowej 2. Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę.
  • Po dodaniu mąki masa jest dość gęsta 3. Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta.
  • Ubite białka dostałam do masy mączno-jajecznej 4. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam.
  • Część ciasta wymieszałam z kakao 5. Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.
  • Do foremki wyłożyłam warstwami ciasto 6. Do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta.
  • Babka po wyjęciu z piekarnika 7. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować