Babka makowo-cytrynowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczna, puszysta, po prostu idealna na świąteczny stół.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 1/4 szkl cukru
    2 szkl mąki
    0,5 szkl maku
    250g margaryny
    6 łyżek oleju
    2 kisiele cytrynowe z cukrem
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50g gorzkiej czekolady
    Kilka kropel aromatu cytrynowego lub skórka i sok z jednej cytryny

Babka makowo-cytrynowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokroić w 5 mm kostkę. Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodając po jednym jajku. Następnie dodać olej i cały czas miksując wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej wsypać mak, wymieszać. Większą część ciasta połączyć z kisielami, aromatem i czekoladą. Ciasto z makiem przelać do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na niego wyłożyć kisielową masę. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy