Babka makowo – czekoladowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać mak, kokos i startą na drobnych oczkach czekoladę, wymieszać. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach wsypywać partiami cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty na najmniejszą moc i wlewać stopniowo olej. Delikatnie połączyć go z ciastem. Pozostałe suche składniki oraz jabłko dołożyć do białek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Do suchego patyczka. Wierzch polać chłodną polewą czekoladową.
2.Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Komentarze