Babka makowo-kokosowa

5 (159 ocen)

Pyszna babka z makiem i wiórkami ;) Idealna na świateczny stól :)

Składniki:

  • 100 g margaryny
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/4 szklanki maku
    1/4 szklanki wiórek kokosowych
    2 jajka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i masło. Miksować wszystko razem. Dodać pianę z białek,mak i wiórki - delikatnie wymieszać łyżką.
    Formę (16cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut (sprawdzać drewnianym patyczkiem,czy juz jest sucha)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować