Babka marchewkowa z gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto błyskawiczne o cudownym smaku i zapachu. Ciekawe połączenie marchewki z gruszką. Smakuje wybornie, bo gruszki i marchewki są z własnej działki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma do babki
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    5 średnich jajek
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 szklanka utartej marchewki (na tarce o średnich oczkach)
    Szczypta soli
    2 duże gruszki
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania.

Babka marchewkowa z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą, białą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej na przemian z olejem, mieszać robotem na średnich obrotach, by powstała jednolita masa. Na koniec dodać utartą marchew, zostawić 1 łyżeczkę. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gruszki obrać, pokroić w kostkę wymieszać z 1 łyżeczką marchewki. Formę natłuścić, przełożyć część masy, ułożyć kostki gruszek, znów powtórzyć czynność do wyczerpania składników. Wyrównać wierzch, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 60 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

1. Co ciasta można dodać szczyptę cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy