babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

ulubione ciacho moich chłopaków :-) długo pozostaje świeże i pyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g rozpuszczonego masła
    250 g cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    4 jajka
    400 g mąki
    100 g skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 ml mleka
    łyżka spirytusu
    30 g kakao
    łyżka cukru pudru

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozpuszczone wystudzone masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym , kolejno wbijamy jajka i dalej ucieramy . wymieszane mąki pszenną i ziemniaczaną łączymy z solą oraz proszkiem i na zmianę z mlekiem dodajemy do masy wlać spirytus i mieszać wszystko razem .
    formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . piekarnik nagrzać do 180* 1/3 ciasta przełożyć do drugiej miski i wymieszać z kakao . do formy wkładać na przemian raz jasne raz ciemne ciasto . piec 55-60 minut . wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem . smacznego!

Porady

jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy odrobinę wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy