Babka marmurkowa z nutą cytrynową

0 (0 ocen)

Babka jest koniecznym elementem wielkanocnego stołu. Można ją robić na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem te tradycyjne pozostają najlepsze :) Ten przepis z nutą cytrynową, dzięki skórce, która dodaje przyjemnego aromatu. Polecam :)

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 jajka
    100 g masła (rozpuszczone)
    2 łyżki kakao
    skórka z jednej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego

Babka marmurkowa z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny, aromatem i rozpuszczonym masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlewać na zmianę ciasto ciemne i jasne, od czasu do czasu robiąc okrężne ruchy łyżką w cieście (powstaną ładne szlaczki).
    Ciasto piec 50 min w 180 C.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy