Babka jest koniecznym elementem wielkanocnego stołu. Można ją robić na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem te tradycyjne pozostają najlepsze :) Ten przepis z nutą cytrynową, dzięki skórce, która dodaje przyjemnego aromatu. Polecam :)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
100 g masła (rozpuszczone)
2 łyżki kakao
skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Babka marmurkowa z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny, aromatem i rozpuszczonym masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlewać na zmianę ciasto ciemne i jasne, od czasu do czasu robiąc okrężne ruchy łyżką w cieście (powstaną ładne szlaczki).
Ciasto piec 50 min w 180 C.
Komentarze