Ta babka najbardziej smakuje najmłodszej córce Julce. Zawsze pomaga mi podczas przygotowań oraz przy dekorowaniu.Zwykle pieczemy od razu dwie, bo jedna dla moich dzieci to za mało.
Składniki:
● 1 szkl. mąki pszennej
● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
● 25 dag margaryny
● 1 szkl. cukru
● 4-5 jajek
● łyżeczka proszku do pieczenia
● cukier waniliowy
● starta skórka z cytryny
● 2 łyżki kakao
● bułka tarta i tłuszcz do formy
● polewa ciemna i jasna
Babka mateczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrami,
stopniowo dosypujemy przesiane
mąki z proszkiem do pieczenia,
skórkę i dalej ubijamy.
2.Margarynę roztapiamy na
małym ogniu, gdy się zagotuje,
gorącą wlewamy do ciasta, cały
czas ubijając. Odlewamy 1/4
ciasta i mieszamy z kakao.
3.Jasne ciasto wylewamy do
formy wysmarowanej tłuszczem
i posypanej bułką tartą.
Następnie wylewamy ciemne
ciasto. Pieczemy 35-40 minut
w temperaturze 180 °C. Ostudzone
dekorujemy ciemną i jasną
polewą.
Komentarze