Babka mateczki

4.46 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta babka najbardziej smakuje najmłodszej córce Julce. Zawsze pomaga mi podczas przygotowań oraz przy dekorowaniu.Zwykle pieczemy od razu dwie, bo jedna dla moich dzieci to za mało.

Składniki:

  • ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 25 dag margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 4-5 jajek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● starta skórka z cytryny
    ● 2 łyżki kakao
    ● bułka tarta i tłuszcz do formy
    ● polewa ciemna i jasna
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka mateczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najpierw dokładnie ubijamy jajka i cukier 1. Jajka miksujemy z cukrami,
    stopniowo dosypujemy przesiane
    mąki z proszkiem do pieczenia,
    skórkę i dalej ubijamy.
  • Margarynę roztapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, miksujemy. 2. Margarynę roztapiamy na
    małym ogniu, gdy się zagotuje,
    gorącą wlewamy do ciasta, cały
    czas ubijając. Odlewamy 1/4
    ciasta i mieszamy z kakao.
  • Na jasne ciasto wylewamy ciemne 3. Jasne ciasto wylewamy do
    formy wysmarowanej tłuszczem
    i posypanej bułką tartą.
    Następnie wylewamy ciemne
    ciasto. Pieczemy 35-40 minut
    w temperaturze 180 °C. Ostudzone
    dekorujemy ciemną i jasną
    polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować