Babka mocno czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta i bardzo czekoladowa babka idealna do filiżanki kawy nie tylko w nadchodzące święta Wielkanocne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka masła
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki nalewki orzechowej (lub np. rumu )
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    ½ tabliczki mlecznej czekolady
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy i odkładamy do miseczki.

    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.

    Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy do niego (cały czas miksując ) żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao - mieszamy. Do masy dodajemy alkohol i posiekaną czekoladę - mieszamy ponownie.

    Do ciasta dodajemy pianę ubitą z białek (delikatnie aby piana nie opadła, najlepiej drewnianą łyżką ). Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach.

    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować